april 17, 2018

Orange on Top!

Een consortium met onderzoekers van Dümmen Orange, Wageningen University en de Universiteit van Helsinki heeft haar krachten gebundeld op het gebied van kleuronderzoek.

We houden van oranje bloemen. Maar niet alle bloemen zijn verkrijgbaar in prachtig oranje. Hoe kan dat? Een consortium met onderzoekers van Dümmen Orange, Wageningen University en de Universiteit van Helsinki hebben hun krachten gebundeld om dit te onderzoeken, om zodoende onze planeet extra oranje te kleuren!

Bloemkleur is een belangrijk selectiecriterium voor het creëren van variëteiten in de veredelingsindustrie. Het aantal methoden dat in Europa is toegestaan om nieuwe kleurtypen te genereren is beperkt, maar er is een schat aan kennis over kleurvorming in model organismen beschikbaar om in siergewassen te bestuderen. Eén van de gewassen waarin het kleurtype de laatste tijd een belangrijke topic werd, is petunia.

Het NWO heeft onlangs een beurs toegekend aan het project "Orange on Top". Het consortium, geleid door dr. Julian Verdonk, onderzoekt in dit project de biologische routes naar verschillende kleurtypen in petunia. In petunia worden anthocyanines (paarse en roze pigmenten) gemakkelijk gevormd, terwijl de accumulatie van carotenoïden (geel en oranje) beperkt is. "Orange on Top" zal bestuderen wat deze accumulatie verhindert. Deze kennis stelt ons in staat om naast petunia’s ook andere sierbloemen in oranje te kweken!

Gerelateerde artikelen