juli 01, 2020

Dümmen Orange lanceert INTRINSA™

Meest geavanceerde veredeling maakt bloemen en planten sterker, duurzamer en vergroot het economisch succes

Dümmen Orange lanceert INTRINSA™. Dit nieuwe merk staat voor alle komende productontwikkelingen die tal van intrinsieke plantkenmerken en innovatieve gewassen met zich meebrengen; allemaal voor extra toegevoegde waarde voor onze klanten. Er zijn ettelijke intrinsieke plantkenmerken geïdentificeerd die de resistentie kunnen verhogen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels en virussen. Behalve deze resistentie-eigenschappen zullen onder dit nieuwe merk ook intrinsieke plantkenmerken worden geïntroduceerd die samenhangen met een betere tolerantie tegen omgevingsstress (bijv. koude, hitte en droogte) en die bovendien productieprestaties verbeteren.

Als vervolgstap op de recente opening van ons Breeding Technology Centre (BTC) in Nederland, presenteert Dümmen Orange nu INTRINSA, een nieuw merk dat garant zal staan voor productinnovaties uit de R&D-pijplijn van Dümmen Orange. Dümmen Orange wil bijdragen aan de toekomst van de sierteeltsector door middel van meer technologiegerichte onderzoeken en ontwikkelingen, om zo superieure en duurzame genetica te ontwikkelen voor telers, retailers en consumenten wereldwijd.
 
De sleutel tot begrip
Niets kan ons meer leren dan de natuur. Door de genetische code van planten te ontcijferen en te analyseren, leren we over de precieze biologische oorzaken van bestaande of ontbrekende resistenties. In de volgende fase gebruikt en ontwikkelt INTRINSA onze kennis over bestaande DNA-codes van commerciële rassen door het systematisch verbeteren en verder uitbouwen van intrinsieke eigenschappen van een plant. Op deze manier worden tekortkomingen op het gebied van resistentie van binnenuit gecorrigeerd, daarbij gebruikmakend van de intrinsieke en natuurlijke mogelijkheden van de plant. Het resultaat: planten die bestand zijn tegen een veelheid aan stressfactoren.

Het voordeel voor de plant
Het maakt niet uit hoe zwaar externe omstandigheden een plant onder druk zetten; INTRINSA-rassen staan sterk. INTRINSA kan zowel tolerantie bieden tegen fysiologische invloeden (hitte, kou en droogte) als resistentie tegen biotische factoren (bepaalde bacteriën, schimmels, virussen en insecten). 
 
Het voordeel voor de teler en de keten
Hoeveel tijd, geld en andere middelen spenderen telers niet om alle mogelijke bedreigingen permanent uit de buurt van hun planten te houden? INTRINSA helpt door vanaf het prille begin de dingen op de juiste wijze aan te pakken. Bovendien is het een volkomen 'schone' werkwijze, want specifieke gezondheids-, milieu- of PR-zorgen die worden gelinkt aan het toepassen van chemische maatregelen behoren hierdoor tot het verleden. INTRINSA ontzorgt telers en hun ketenpartners.

INTRINSA resulteert in:
> Sterkere en gezondere planten, ontwikkeld door geavanceerde veredelingstechnologieen
> Milieuvriendelijke gewassen met minder chemische middelen, geen gedoe of zorgen, en planten die langer meegaan
> Economisch succes met minder uitval en minder risico's, voor efficiënte resultaten
 
Perry Wismans, managing director Business Development bij Dümmen Orange: "Wij introduceren INTRINSA met gepaste trots. Meerdere jaren van R&D-investeringen in plantkundig onderzoek hebben geleid tot de eerste producten die we binnenkort onder dit merk op de markt kunnen brengen. Bovendien zorgt deze aanpak voor superieure en duurzame genetica, wat ons, onze klanten en onze retailpartners een betere positie geeft en ons product duurzamer maakt.”
 
Hans van den Heuvel, Managing Director R&D bij Dümmen Orange vult aan: “Met veel enthousiasme zien we het merk tot ontwikkeling komen. We hebben een aantal jaren keihard met al onze teams gewerkt, daarbij gebruikmakend van al onze kennis en technologie op het gebied van plantenveredeling. We zijn ervan overtuigd dat we nu de veredeling naar een volgend niveau kunnen brengen voor de sierteeltsector. Dit helpt niet alleen onze telers en hun afnemers, maar ook andere veredelaars. Zeker, we gaan van INTRINSA voor onze relaties een blijvend succes maken."

De productteams van Dümmen Orange bereiden zich momenteel voor op de lancering van de eerste INTRINSA-rassen op de wereldmarkt. Binnen ons assortiment tuinchrysanten hebben we de Ditto-serie met resistentie tegen witte roest ontwikkeld. De introductie van deze serie onder het INTRINSA-merk wordt voor het komende seizoen verwacht. Binnenkort volgen diverse pot- en snijchrysanten. Verder zullen de eerste producten en series van kalanchoë en petunia, met resistentie tegen respectievelijk echte meeldauw en tabaksmozaïekvirus (TMV), worden aangeboden aan de eerste afnemers in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Meer informatie over onze veredelingsactiviteiten en INTRINSA is te vinden op YouTube ( klik hier ) of op onze website (www.dummenorange.com/intrinsa)