april 20, 2018

Groen Geharte Grap werd Gelukstreffer

De zoektocht naar nieuwe, bijzondere bloemen levert vaak grappige situaties én populaire nieuwkomers op. Het verhaal van Dümmen Oranges expressieve Grassheart rozen spreekt boekdelen.

Groen Geharte Grap werd Gelukstreffer

De zoektocht naar nieuwe, bijzondere bloemen levert vaak grappige situaties én populaire nieuwkomers op. Het verhaal van Dümmen Oranges expressieve Grassheart rozen spreekt boekdelen. Verkoopleider Eindproduct Wout Oor: “Vroeger waren ze als mislukt weggegooid.”

Grassheart
Traditionele ogen bekijken nieuwe roosvarianten uitermate kritisch. Met dit in het achterhoofd nam Wout Oor een grote gok toen hij de eerste Grassheart rozen meenam naar de IPM in Essen. “Deze roos is ontstaan uit een kruisingsexperiment,” vertelt hij. “Toen de plant groeide en in de bloem dat groene hartje verscheen, fronsten wij in eerste instantie onze wenkbrauwen: mislukking? Tegelijkertijd vonden we deze roos ook heel bijzonder. Op dat moment moesten we nog afwachten of het groene hart er bij de andere planten ook in zou blijven. Dus kweekten we nog eens twintig planten. En ja hoor: het ‘wilde’ groene hartje bleef, net als de prachtige lange stelen. De Grassheart was geboren, net als het idee om er iets mee te gaan doen.”

Op de vraag of Wout er direct een succes in zag, lacht hij: “Nee, eigenlijk verwachtte ik voor gek te worden verklaard. Maar ik vond ze echt apart en dus nam ik bij de eerstvolgende gelegenheid een grote bos mee naar de IPM in Essen en zette ze pontificaal neer in onze stand. Iedereen keek en maakte foto’s van deze roos die zo afwijkt van de norm. Een bevriende Belgische exporteur nam een kleine hoeveelheid af en hij was meteen uitverkocht. Er ontstond een ware hype. Goed nieuws! Niet alleen voor onze goede naam als veredelaar, maar vooral ook voor de bloemist die zich met deze bijzondere variant kan onderscheiden. Deze nieuwkomer onder de rozen biedt meerwaarde en exclusiviteit. En niet zonder succes, want de groen geharte roos schopte het direct tot bestseller.”

Het groene hartje van de bloem wordt gevormd door de bloembasis die door de blaadjes heen wordt gedrukt door een overijverige stam. Grassheart rozen hebben voor kwekers het nadeel dat ze pas na zeven, in plaats van zes weken opnieuw geknipt kunnen worden. Het grote voordeel is dat ze ook veel langer leven.

Inmiddels heeft de afwijkend uitziende roos een aantal prachtige varianten: de vrolijk oranje Caraluna, de elegante en avontuurlijk roze Crazy Eye, de Grasshopper voor de perfecte heritage-look in boeketten, de esthetische Green Eye, de super populaire passionele en wild-uitziende Red Eye, de wild-uitziende Flash Eye waarin alle kleuren van de ondergaande zon weerspiegeld worden. En last but not least de botanische beauty Splash Eye die straalt als de zon zelf. Vooral vrouwen zijn er gek op, want zij zien zichzelf weerspiegeld in deze moderne roos!

De Kwakel, 20 april 2018

Gerelateerde artikelen