augustus 29, 2019

Ed van Paassen: ''Het is onze specialisatie geworden''

Bacardi-kweker Ed van Paassen aan het woord

Snijchrysant Bacardi is met haar bloemgrootte tot wel 10 centimeter, subtiele meerlaagse bloemlinten en perfecte verfbaarheid een van de vertrouwde bestsellers van Dümmen Orange. Dat het ras zich continu blijft ontwikkelen, weet ook Bacardi-kweker Ed van Paassen.

“Wij kweken Bacardi sinds 2011. We waren op zoek naar een betrouwbaar ras en hoorden goede verhalen over Bacardi. Het is een chrysant die tegen een stootje kan bijvoorbeeld, ongevoelig is voor roest, makkelijk kilo’s maakt en bovengemiddeld gewaardeerd wordt door haar stabiele kwaliteit, goede houdbaarheid en presentatie na de oogst.”

Bacardi White
“We kweken maar één ras in één kleur: Bacardi White. We hebben altijd een voorliefde voor wit enkelbloemig gehad, maar belangrijker nog: we specialiseren graag voor de lange termijn. Daar is onze vergaand geautomatiseerde kwekerij ook op ingericht. Binnen de telerscoöperatie VannoVa, waar we lid van zijn, zetten we maximaal in op topkwaliteit voor het hogere segment afnemers. Zo hebben we een inhoesmachine die op basis van bosgewicht en bloemschermgrootte de Bacardi sorteert en zonder beschadigingen verpakt. Samen met de eigenschap dat Bacardi frisse, volle bloemen behoudt tijdens het transport - Rusland is een belangrijke afzetmarkt - zorgt dit ervoor dat Bacardi na transport direct verkoopklaar is. Dat wordt gewaardeerd.

Lange termijn
“Werken voor de lange termijn. Dat zit altijd in ons achterhoofd als we verdere efficiëntieslagen maken. De markt beweegt altijd en wij zoeken daarin stabiele factoren. Het grote voordeel van Bacardi is en blijft dat het ras een aantal unieke eigenschappen bezit, zoals de volle frisse bloemen, de bewezen sierwaarde en vele gebruiksmogelijkheden”

Scherp blijven
“Maar natuurlijk kunnen we niet achteroverleunen. Dat willen we ook niet. Je moet continu scherp blijven en ‘bijblijven’. Daarom vernieuwen en verbeteren we het ras continu in samenwerking met Dümmen Orange. Nóg meer groeikracht, een nóg hogere uniformiteit, meer bloemen per steel… aan de voorkant beslissen we elke keer gezamenlijk welke selectiecriteria actueel zijn en gaan dan pas selecteren. We selecteren vaak in duplo voor de beste keuze. We hebben een gezamenlijk belang: een sterke positie van het ras!”

Gerelateerde artikelen