februari 26, 2019

Dümmen Orange activeert bloemengeur met LED

Dümmen Orange heeft met een selectie eenjarige zomerbloeiers deelgenomen aan een indoor farming proef.

In de afgelopen maanden heeft Dümmen Orange met een selectie eenjarige zomerbloeiers deelgenomen aan een indoor farming proef op de Eindhovense proeflocatie van het bedrijf Seven Steps To Heaven. Meerdere proeven zijn gehouden onder verschillende omstandigheden, om erachter te komen welk effect indoor farming in z'n algemeenheid heeft op onze gewassen en in het bijzonder op de geur van onze producten en de potenties daarvan op de markt.

Het team van Seven Steps To Heaven heeft inmiddels een lange historie op het gebied van indoor farming. De ervaring, de kennis en de ontwikkelde technieken boden samen met de geschikte faciliteiten de mogelijkheid voor Dümmen Orange om haar gewassen onder verschillende omstandigheden te testen. De combinatie van optimale groeiomstandigheden voor de gewassen, de gelegenheid om dichtbij de markt te produceren en een gecontroleerde en biologische teeltomgeving, zorgen voor synergiën met het oog op telers én consumenten. Voor een veredelingsbedrijf als Dümmen Orange is het interessant om deze ontwikkelingen te peilen en te onderzoeken hoe telers nog sterker kunnen profiteren van ons beschikbare assortiment.

De belangrijkste onderzoeksvraag was of planten meer geur voortbrengen onder omstandigheden met veel licht in vergelijking met minder licht. Gedurende een periode van zes weken werden proeven uitgevoerd onder verschillende omstandigheden (normale kas in Nederland, fotosynthese met lage intensiteit en fotosynthese met hoge intensiteit in combinatie met optimale temperatuur en verdamping). Daarbij zijn diverse gewassen getest waaronder begonia, lavendel en Lobularia maritima. Het onderzoeksteam ging ervan uit dat meer fotosynthese door LED van hoge lichtintensiteit zou leiden tot de vorming van meer secundaire plantenstoffen, wat de geur intenser zou moeten maken dan bij omstandigheden met weinig licht.

We ontdekten dat sommige gewassen onder indoor farming-omstandigheden een geur verspreidden, maar dat niet deden bij proeven in een gewone kas. Bovendien stelden wij vast dat een hogere lichtintensiteit resulteerde in meer geur. Een teler kan meer kansen op de markt creëren door in een later stadium van de teelt de fotosynthese omhoog te brengen om zo de geur van zijn gewas te vergroten.

Hoewel het ging om eerste proeven op dit gebied, is gebleken dat licht en andere elementen uit het onderzoek zeker invloed zullen hebben op de toekomst van de teelt van bloemen en planten. Dümmen Orange onderschrijft het belang van indoor farming voor geurende bloemen en test voortdurend intern, samen met telers, producten om de kennis hierover verder te vergroten.

 

Bedrijfsinformatie

Seven Steps To Heaven
Seven Steps To Heaven past al tientallen jaren ervaring en gepatenteerde oplossingen op het gebied van indoor farming toe om doorbraken in de veredeling, de vermeerdering en de teelt van planten mogelijk te maken. Het bedrijf ondersteunt startups en bestaande ondernemingen bij het ontwikkelen en verbeteren van hun activiteiten en is actief betrokken bij het creëren van nieuwe zakelijke kansen en het opzetten van partnerships.

DÜMMEN ORANGE
Dümmen Orange is wereldwijd de grootste veredelaar en producent van uitgangsmateriaal voor snijbloemen, bollen, tropische planten, potplanten, perkplanten en vaste planten. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 370 miljoen euro. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 7.300 medewerkers. Naast een groot marketing- en salesnetwerk heeft Dümmen Orange een divers netwerk van gespecialiseerde productielocaties. De sleutel tot het succes van Dümmen Orange is een breed en diep assortiment, ondersteund door een wereldwijde toeleveringsketen. Het bedrijf omarmt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en investeert in de gezondheid, de veiligheid en de persoonlijke ontwikkeling van haar medewerkers.


Neem voor meer informatie contact op met:
Nicolette Straver – Corporate Communication Specialist
n.straver@dummenorange.com / +31 6 83 844844

Gerelateerde artikelen