juli 26, 2018

Doorbraak tulp vermeerdering gerealiseerd

Dümmen Orange heeft in samenwerking met IribovSBW een nieuwe methode ontwikkeld die de vermeerdering van tulpenbollen sterk versneld.

Dümmen Orange heeft in samenwerking met IribovSBW een nieuwe methode ontwikkeld die de vermeerdering van tulpenbollen aanmerkelijk versneld. De in vitro methode verhoogt de huidige vermeerderingsfactor van tulpenbollen met een factor drie naar enkele duizenden per jaar. Dit baanbrekende resultaat biedt de tulpensector vele voordelen.

Met de overname van Hobaho door Dümmen Orange is de afgelopen twee jaar de al bestaande samenwerking met IribovSBW geïntensiveerd om de bollenvermeerdering te versnellen. Het vermeerderingsproces is ontwikkeld in het laboratorium gebaseerd op basismateriaal van één enkele tulpenbol. Na circa één jaar ontwikkelen de weefselkweekbolletjes zich in de grond tot broeibare bloembollen. Succesvolle bloeiproeven hebben afgelopen voorjaar plaatsgevonden op een buitenveld bij het Hobaho Testcentrum voor Siergewassen te Lisse.

Universiteiten, instituten en commerciële laboratoria werken al tientallen jaren aan het verhogen van de vermeerderingsfactor van tulpenbollen. De huidige vermeerderingsfactor van een bloembol is gemiddeld 3 per teeltseizoen en heeft sinds de introductie van de tulp in de 16e eeuw nauwelijks groei laten zien. Dit maakt dat de opbouw van een nieuw commercieel assortiment en duurzame teelt tot nu toe een traag proces is geweest.

Hans van den Heuvel, Managing Director R&D Dümmen Orange: “Om effectief in te kunnen spelen op de veranderende wens van consument en markt is een veredelingsproces van meer dan 20 jaar niet effectief. Deze revolutionaire doorbraak draagt bij aan een veredelingsproces wat uiteindelijk niet veel langer dan 6-7 jaar mag duren. Het geeft ons een goede voorsprong én het vertrouwen dat we met onze partners meerwaarde kunnen creëren in deze belangrijke productgroep. “

Eloy Boon, oprichter en CEO van IribovSBW: “Wij zijn trots op dit eerste resultaat uit ons onderzoeksprogramma naar moeilijk te vermeerderen gewassen. De interactieve manier van samenwerken met Dümmen Orange maakte dat het allemaal razendsnel is gegaan. We onderzoeken nog hoe het vermeerderingsproces verder geoptimaliseerd kan worden voor tulp en bereiden de implementatie voor toepassing op commerciële schaal voor.”

Foeke Gardenier, Algemeen Directeur Hobaho by Dümmen Orange: “De sector heeft dringend behoefte aan snelle introductie van nieuwe cultivars met unieke sier- en teeltwaarde en eigenschappen die een duurzame teelt bevorderen. Met deze technologie gaat dat lukken. Ik ben er trots op dat wij aan de basis staan van deze doorbraak.”

 

DÜMMEN ORANGE
Dümmen Orange is wereldwijd de grootste veredelaar en producent van uitgangsmateriaal voor snijbloemen, bollen, tropische planten, potplanten, perkplanten en vaste planten. De omzet bedraagt ongeveer 350 miljoen euro. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 7.700 medewerkers. Naast een groot marketing- en salesnetwerk heeft Dümmen Orange een divers netwerk van gespecialiseerde productielocaties. De sleutel tot het succes van Dümmen Orange is een breed en diep assortiment, ondersteund door een wereldwijde toeleveringsketen. Het bedrijf omarmt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en investeert in de gezondheid, veiligheid en de persoonlijke ontwikkeling van haar medewerkers.

IRIBOV / SBW
IribovSBW is een onafhankelijk laboratorium dat diensten uitvoert op het gebied van plantenvermeerdering, kwaliteitscontrole, diagnostiek en moleculaire veredeling. Het grootste deel van de omzet komt vanuit grootschalige productie via weefselkweek en daarnaast worden celbiologische en moleculaire technieken ingezet in veredelingsprojecten van derden. Onderzoek is met name gericht op gewassen die moeilijk te vermeerderen zijn. Het bedrijf heeft een brede expertise in meer dan 400 gewassen in zowel de sierteelt als in groente - en fruit gewassen. IribovSBW is een internationaal bedrijf en werkt met een team van 370 medewerkers in vestigingen in Nederland, Macedonië en Ghana.

 

Voor meer informatie:
Natasja van Ruiten –Dümmen Orange – Marketing en Communicatie Specialist
Email: nvanruiten@hobaho.nl; Tel. +31 625 475 804

Eloy Boon – IribovSBW – CEO
Email: eloy.boon@iribov.com ; Tel. +31 681 481 022

Gerelateerde artikelen