juni 16, 2020

Landbouwminister Schouten verzorgt virtuele opening

Voor veredeling met de meest geavanceerde tools en vooruitstrevende specialisten

Het nieuwe Breeding Technology Centre van Dümmen Orange in Nederland is virtueel geopend. Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en tevens vicepremier in het kabinet-Rutte III, markeerde deze mijlpaal met een videoboodschap gericht aan alle medewerkers (klik hier voor de video).

In dit Breeding Technology Centre (BTC) bundelt Dümmen Orange alle onderzoeksfaciliteiten op het gebied van veredelingstechnologie en onderzoek aan nieuwe eigenschappen (Trait & Technology). Zo kan het bedrijf de veredelings- en selectieprocedure versnellen en innovatieve rassen ontwikkelen met unieke eigenschappen, waardoor klanten over de hele wereld toegang krijgen tot superieure producten. Het BTC huisvest wetenschappers en veredelaars die gezamenlijk een nieuwe generatie rassen op een slimmere manier ontwikkelen. Het omvat laboratoria, klimaatkamers en kasfaciliteiten voor alle onderzoeksdisciplines en technologieprogramma's. Verder biedt het centrum onderdak aan kantoren en vergaderruimtes.

De opening, die vanwege COVID-19 virtueel plaatsvond, vormt het sluitstuk van een periode van 18 maanden waarin Dümmen Orange een van 's werelds grootste laboratoria voor sierteeltonderzoek heeft gerealiseerd.

Landbouwminister Carola Schouten had voor deze bijzondere gebeurtenis een persoonlijke videoboodschap: "Ik hoop dat jullie nieuwe onderzoekscentrum de eerste is van vele groene stappen in de veredeling. Als jullie de natuurlijke weerstand van bloemen en planten steeds meer weten te verhogen, zijn er veel minder chemische middelen en andere toevoegingen nodig. Daar profiteert uiteindelijk de hele sierteeltsector van. En wij allemaal kunnen dan met een gerust hart blijven genieten van de mooiste bloemen."
 
Hans van den Heuvel, Managing Director R&D van Dümmen Orange, legt uit: “Technologieprogramma's en het onderzoek naar planteigenschappen vereisen een multidisciplinaire aanpak op het raakvlak van onderzoeksdomeinen zoals fytopathologie, plantenfysiologie, genetica, genomica, celbiologie, informatica en trait discovery. In ons BTC brengen wij wetenschappers en veredelaars samen om aan innovaties te werken. Nu al staat de veredeling bij Dümmen Orange niet alleen voor kruisingswerk en selectie. Het is een door data gestuurd proces. Veredelen is voorspellend geworden. En met het blijven toevoegen van data over DNA en planteigenschappen, zal dit voorspellende vermogen alleen maar krachtiger worden.”

Hugo Noordhoek Hegt, CEO van Dümmen Orange, vertelt over zijn enthousiasme voor het nieuwe BTC en het belang van Research & Development voor de toekomst van onze branche: "De impact van ons Traits & Technology onderzoek is enorm. Het brengt ons bij de volgende generatie rassen met unieke eigenschappen en het opent de weg naar een nieuwe generatie van veredeling. We zijn dankbaar voor het commitment van onze aandeelhouders om deze investering te realiseren zodat we onze klanten en de rest van de keten sneller met betere, mooiere en duurzamere producten kunnen ondersteunen.”

Gerelateerde artikelen