februari 04, 2021

Grootschalige marktintroductie van nieuwe chrysant Ilonka

Na jaren trouwe dienst vervangt Dümmen Orange komende weken haar topchrysant Bacardi door opvolger Ilonka. Inspelend op de veranderende vraag van kwekers en de bloemist, heeft Dümmen Orange Ilonka ontwikkeld: een chrysant met hagelwitte bloemblaadjes en een fris, groen hart. Kwekerij Sensation was de eerste partij die in 2020 is gestart met het kweken van Ilonka. De resultaten van deze gespecialiseerde chrysantenkweker, alsook de eigen proeven van Dümmen Orange waren uitstekend. Door de mooie opbouw van bloem, de hoeveelheid bloemen, het indrukwekkende gewicht en de goede transportkwaliteiten, heeft Dümmen Orange besloten deze maand al een grote assortiments-update uit te voeren. Zowel Master Grower Ed van Paassen (VannoVa) als Janssen Maasbree Flowers maken nu de overstap van Bacardi naar Ilonka.

Chrysant van de toekomst
Bacardi heeft ruim zestien jaar de top van het segment enkel wit aangevoerd. Daar is het team van Dümmen orange trots op, de chrysant heeft als marktleidend product zijn sporen verdiend. Maar bij de veredelaar heeft de R&D-afdeling niet stilgezeten, en is er een prachtige nieuwe bloem ontwikkeld. Peter Laurman, sales manager bij Dümmen Orange, over de introductie van Ilonka:  Ilonka biedt de ongekunstelde charme van een veldmargriet, gecombineerd met de USP's van een topchrysant. Het is een chrysant die ook ons heeft verbaasd. Ilonka kwam uitstekend uit onze eigen proeven en deed het eveneens geweldig in de testfase bij kwekers. Daarnaast biedt het product een leuke extra: Ilonka laat zich heel goed verven, met schitterende resultaten. Tel daar alle sier- en innovatiekenmerken bij op en het is een logische beslissing om door te gaan met Ilonka."

Groeiende vraag
De switch van Bacardi naar Ilonka wordt bij Janssen Maasbree Flowers geleidelijk uitgevoerd tussen week één en week zes van 2021. "Daar kan dan rond week 15, 16 geoogst worden," volgens Laurman. "Zo kan de markt een beetje wennen aan de nieuwe witte chrysant met het groene hart. Van Paassen gaat in week negen in één keer over van Bacardi op Ilonka. Dat betekent dat, samen met de productie van Sensation, de aanvoer van Ilonka half mei 2021 aanzienlijk vergroot zal worden en kan voldoen aan de nu al groeiende vraag. Het grootste deel is bestemd voor de markt in Oost-Europa, denk aan Polen, Rusland, Hongarije en Bulgarije."

Volumineuze gamechanger
Dümmen Orange verwacht dat Ilonka ook in West-Europa een hit gaat worden. Het volume dat de bloemen bieden maakt het een ultieme bouquet-booster die ook geschikt is voor grote boeketten. Maar ook zeer fraai in de natuurlijk ogende wit met groene boeketten en arrangementen die nu erg populair zijn.  Laurman: “We verwachten veel van Ilonka, het is echt een gamechanger in wit met een groen hart."