juli 12, 2022

Duurzaamheidsrapportage: transparantie en verantwoording

Duurzaamheidsrapportage Dümmen Orange: transparantie en verantwoording voor bedrijfsacties

Dümmen Orange publiceerde onlangs haar allereerste Environmental, Social & Governance (ESG)-rapport, met daarin een overzicht van waar het bedrijf mee bezig is op het gebied van duurzaamheid. Dit rapport zorgt voor een grotere mate van transparantie en verantwoording voor de acties van Dümmen Orange. “We illustreren hiermee onze missie om een toonaangevend, wereldomvattend sierteeltbedrijf te zijn", zegt CEO Hugo Noordhoek Hegt. "We weten dat dat niet mogelijk is zonder goed te kijken naar onze ecologische voetafdruk en de manier waarop wij omgaan met onze medewerkers en degenen waar we nauw mee samenwerken."

 

Geen kwestie van 'vandaag besloten; morgen geregeld'

 

Het rapport zoomt in op de drie pijlers van Dümmen Orange op het gebied van duurzaamheid: milieu, mens en technologie. Hugo Noordhoek Hegt: “In ons besluitvormingsproces is duurzaamheid altijd een belangrijke factor. Ons doel is om nú het verschil te maken en relevante veranderingen voor de toekomst vast te stellen. Niet alleen als bedrijf zelf, maar ook voor de gehele sector. Dat is geen kwestie van 'vandaag besloten; morgen geregeld'. Ik ben de eerste om toe te geven, of eigenlijk te verduidelijken, dat dit iets is van de lange adem. Om vooruit te komen is focus nodig. Op het gebied van het milieu hebben we bijvoorbeeld besloten om ons te concentreren op minimalisering van chemische gewasbescherming, hergebruiken en verminderen van afval, beter watermanagement en het streven naar een CO2-neutrale tuinbouw.”

 

Dümmen Orange zet zich actief in om haar ecologische voetafdruk te verkleinen en uiteindelijk klimaatneutraal te worden. “Ons doel is om onze ecologische voetafdruk in 2030 met 50% te verminderen”, zegt Hugo Noordhoek Hegt. “Kennis van de huidige situatie is een eerste stap om dit doel te bereiken. Daarom hebben we onze ecologische voetafdruk op een aantal productielocaties in Nederland, Kenia en Guatemala in kaart gebracht. We hebben onze milieuimpact vastgesteld; van productie op locatie tot aan de luchthaven in het land van bestemming. De volgende stap is het waar mogelijk verkleinen van de voetafdruk, bijvoorbeeld door nauwer samen te werken met toeleveranciers of door andere en betere keuzes te maken, zoals het inkorten van de keten en het verminderen van het energieverbruik.”

 

Zorg voor werknemers en gemeenschappen

 

Op sociaal vlak gaan de prioriteiten van Dümmen Orange vooral uit naar betrokkenheid bij de medewerkers, gezondheid en veiligheid, en mensenrechten. Ellen Lakeman, Chief Human Resources Officer: "Voor ons betekent duurzaamheid dat we onze medewerkers en gemeenschappen ondersteunen, bijdragen aan hun ontwikkeling en het juiste doen om voor hun welzijn en succes te zorgen."

 

Als bestuurslid van de International Responsible Business Conduct-agreement (IRBC) is Dümmen Orange betrokken geweest bij een pilot rond het leefbaar loon. Hoewel de pilot alleen in Kenia, Oeganda en Ethiopië liep, heeft het bedrijf van deze gelegenheid gebruikgemaakt om het leefbaar loon op al haar kwekerijen over de hele wereld te evalueren. Ellen Lakeman: „We zijn trots te kunnen zeggen dat niet alleen onze basissalarissen allemaal boven de richtlijnen van de Verenigde Naties liggen, maar dat we ook veel aanvullende arbeidsvoorwaarden bieden, zoals medische zorg, voedsel, onderwijs en in sommige landen ook huisvesting en kinderopvang."

 

Rassen ontwikkelen die de duurzaamheidsmissie ondersteunen

 

Met het Breeding Technology Centre in Nederland, het grootste laboratorium ter wereld voor de veredeling van siergewassen, is Dümmen Orange uitstekend in staat om door middel van technologische ontwikkelingen bij te dragen aan duurzaamheid. Hans van den Heuvel (Managing Director Research & Development): “Geavanceerde technologie maakt het voor ons mogelijk om siergewassen te veredelen die de duurzaamheid in de hele waardeketen verbeteren, door al aan het begin hiervan over de gewenste eigenschappen te beschikken. Onze Intrinsa-planten bevatten bijvoorbeeld natuurlijke genetica voor betere prestaties en een geavanceerde ziekteresistentie, waardoor er minder chemische gewasbescherming nodig is. Dit zorgt in de toekomst voor duurzamere en meer rendabele gewassen. De combinatie van geavanceerde kruisingstechnieken en traditionele veredeling zorgt voor winstgevende planten en een groenere toekomst. De innovatieve technologieën die we bij Dümmen Orange toepassen, zijn enorm boeiend en uitdagend. We tillen de sierteelt naar een hoger niveau."