juli 22, 2022

Dümmen Orange presenteert bekroonde Intrinsa™ technologie op Cultivate'22

Afbeelding: Het Dümmen Orange directieteam neemt met trots de Technology of the Year award 2022 in ontvangst voor haar Intrinsa™ programma. De speciale prijs werd in ontvangst genomen door: Nathan Sell (Managing Director Annuals, Perennials & Pot Plants, Noord-Amerika), Stephanie Whitehouse (Product Manager Decorative Annuals, Noord-Amerika), Marta Maria Garcia (Head of Marketing and Retail, Noord-Amerika), Hugo Noordhoek Hegt (CEO), and Keith Cable (President, Noord-Amerika).

 

 

COLUMBUS, Ohio (21 juli 2022) - Dümmen Orange heeft met trots haar Intrinsa™ technologie- en veredelingsprogramma gepresenteerd tijdens de onlangs gehouden Cultivate'22 beurs in Columbus, Ohio. Intrinsa™ heeft de Technology of the Year award 2022 gewonnen tijdens het Greenhouse Grower's Medal of Excellence programma in het Greater Columbus Convention Center. Directieleden van Dümmen Orange namen de prestigieuze award in ontvangst tijdens een receptie waar prijswinnaars uit verschillende categorieën bekend werden gemaakt. Elke categorie werd beoordeeld door een jury van experts uit de branche. Zij kozen het beste wat de plant- en sierteeltsector te bieden heeft.

 

Vroeger maakten telers zich zorgen over het uitbreken van ziektes in de belangrijkste gewassen binnen de tuinbouw. Daar is nu verandering in gekomen. Zeven jaar geleden stelde Dümmen Orange zich tot doel baanbrekende nieuwe eigenschappen in wilde plantensoorten te ontdekken en deze toe te passen in haar commerciële veredelingsprogramma. Duurzaamheid en het ontwikkelen van sterkere, gezondere planten waren hierbij de belangrijkste doelstellingen. Het onderzoeksteam detecteerde meer dan 50 unieke eigenschappen in verschillende gewassoorten en het Intrinsa™ veredelingsprogramma was geboren.

 

Intrinsa™ maakt gebruik van geavanceerde versnelde moleculaire veredelingstechnologieën zoals kunstmatige intelligentie (A.I.) fenotypering, voorspellende veredeling en high-end screening in de kas door middel van uitgebreide bioproeven. Dit om natuurlijke kenmerken die resistentie aantonen te identificeren binnen het genetische bestand van gewassen. Intrinsa™ is daarmee het bewijs dat ware schoonheid van binnenuit komt. De kennis die met deze technologieën gepaard gaat, wordt toegepast om sterkere kruisingen te realiseren en betere beslissingen te nemen. Dit stelt de wereldwijde veredelingsteams van Dümmen Orange in staat om een efficiënter, betrouwbaarder en sneller veredelingsproces te ontwikkelen. Tegelijkertijd leidt het de wereldwijde sierteeltsector naar het tijdperk van voorspellende veredeling.

 

Verbetering van plantengenetica met Intrinsa™ zorgt voor resistentie tegen de belangrijkste ziekten die de sector teisteren. Sterke, langdurige resistentie met Intrinsa™ betekent dat gewassen duurzamer en betrouwbaarder zijn. Telers hoeven minder gewasbescherming toe te passen en kunnen zeker zijn van het succes en de prestaties van hun gewassen. Zij zien hun winstgevendheid toenemen door minder gebruik van chemische middelen, minder oogstverlies en een betere afhandeling van bestellingen. Retailers zien een grotere betrouwbaarheid in de keten en consumenten genieten van planten die het beter doen in de tuin. Allemaal dankzij ziekteresistentie.

 

Voor petunia's biedt de Intrinsa™-technologie resistentie tegen het tabaksmozaïekvirus (TMV). Voor chrysanten biedt het resistentie tegen witte roest (CWR). Als planten met Intrinsa™ worden blootgesteld aan de betreffende ziekte, ontwikkelen ze geen symptomen en kunnen ze naburige planten niet met de ziekte besmetten. De resistentie tegen deze specifieke ziekten heeft zich bewezen als sterk en langdurig. Het geeft telers, retailers en consumenten de zekerheid dat de betreffende planten hun hele leven lang ziektevrij blijven.

 

Intrinsa™ is een doorbraak in de sector. Dümmen Orange staat nog maar aan het begin van de vele mogelijkheden met Intrinsa™. Door te investeren in de toekomst kan Dümmen Orange nieuwe rassen met baanbrekende eigenschappen leveren, die de sierteeltsector op duurzame wijze laten floreren. Dankzij een geavanceerde veredelingstechnologie die gebruikmaakt van de intrinsieke genen van de belangrijkste gewassen van de sector, bouwt Intrinsa™ aan sterkere, gezondere, duurzamere en economisch levensvatbare planten voor een groenere toekomst.