februari 08, 2024

Dümmen Orange levert 100% turfvrije bewortelde jonge Poinsettia-planten

Back to the roots - Vorig seizoen is veredelaar en vermeerderaar Dümmen Orange bij de beworteling van jonge poinsettia's overgeschakeld op een nieuwe en verbeterde versie van de Targa Tray. Jonge planten uit deze tray waren altijd al van de hoogste kwaliteit, maar de nieuwste versie heeft nog een voordeel: het gebruikte substraat is 100% turfvrij. De geleverde jonge planten zijn daardoor bijzonder duurzaam en maken turfarme en zelfs turfvrije teelten in de verdere keten mogelijk. En dat met de hoogste kwaliteit.

 

Van het complete assortiment met 53 rassen worden de jonge planten intussen turfvrij geleverd. “Gezien de zeer goede ervaringen met de Targa Tray en het turfvrije substraat hebben we besloten het gehele assortiment aan te passen en alle jonge planten in turfvrij substraat te leveren,” legt productmanager Ties Klapwijk uit.

 

Dümmen Orange test de teelteigenschappen van haar rassen al jaren in diverse substraten. De nieuwe rassen zijn geselecteerd op een eenvoudige teelt en hun geschiktheid voor turfarme dan wel turfvrije substraten. Met name Noblesse en Imperial vielen hierbij bijzonder op. Deze overtuigden in turfvrije teelten met een uitstekend eindproduct dat 100% voldoet aan de wensen van de retailer en consument.

 

Dat thema's als duurzaamheid en het terugdringen van turf in de tuinbouw steeds belangrijker worden, wordt ook bevestigd door de talrijke proeven op dit gebied. Het Versuchszentrum Gartenbau in Straelen (Duitsland) publiceerde onlangs de resultaten van de teelt van Euphorbia pulcherrima in turfvrije substraten. Het Duitse proefstation voor de tuinbouw concludeerde dat met deze vorm van telen ongeveer ⅓ water kan worden bespaard. “Ook hier werd aangetoond dat met turfvrije substraten een goede plantkwaliteit te behalen is. […] Over het algemeen is het dus mogelijk om water te besparen bij de productie van turfvrije poinsettia's. De planten blijven compacter en hebben minder groeiregulatoren nodig.” (Peter Tiede-Arlt | Versuchszentrum Gartenbau Straelen / Keulen-Auweiler)