september 07, 2023

Dümmen Orange: grotere rol voor sinaasappelolie in gewasbescherming

Veredelaar en vermeerderaar Dümmen Orange ziet een toename van het gebruik van sinaasappelolie, een natuurlijk en niet-giftig gewasbeschermingsmiddel. Op twee productielocaties in Centraal Amerika en Afrika wist het bedrijf daarmee het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met meer dan 60% terug te dringen.

Veredelaar en vermeerderaar Dümmen Orange ziet een toename van het gebruik van sinaasappelolie, een natuurlijk en niet-giftig gewasbeschermingsmiddel. Op twee productielocaties in Centraal Amerika en Afrika wist het bedrijf daarmee het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met meer dan 60% terug te dringen. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan een van de milieudoelstellingen van de onderneming.

 

‘Dümmen Orange speelt een toonaangevende rol bij het bevorderen van duurzame bedrijfspraktijken in de hele waardeketen’, zegt Manuela van Leeuwen, Fytosanitair Manager bij Dümmen Orange. ‘We zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om onze gewasopbrengsten te verbeteren, onze planten te beschermen tegen ziekten en plagen en het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Door sinaasappelolie te gebruiken, een natuurlijke en niet-giftige pesticide, lopen we voorop in de duurzame sierteelt. Daarmee tonen we niet alleen onze betrokkenheid bij de gezondheid van onze gewassen, maar ook bij de gezondheid van onze planeet.’

 

 

Manuela van Leeuwen, Fytosanitair Manager 

 

William Jimenez, Head Grower op Dümmen Orange’s vermeerderingslocatie in Aldea El Jocotillo, Villa Canales, Guatemala: ‘Sinaasappelolie werd in de Verenigde Staten al gebruikt in de landbouw, maar voor ons was het een nieuw concept. We leerden erover van collega's die het aanbevalen om meeldauw en plagen zoals wolluizen op onze Kalanchoë-gewassen te voorkomen. Ons team was geïntrigeerd door de mogelijkheid om een natuurlijke oplossing als deze te gebruiken om gewassen te beschermen, dus gingen we door en voerden in 2022 proeven uit. De resultaten waren veelbelovend en we realiseerden ons al snel dat sinaasappelolie een gamechanger zou kunnen zijn.’

 

 

 

William Jimenez, Head Grower op Dümmen Orange’s vermeerderingslocatie in Aldea El Jocotillo, Villa Canales, Guatemala

 

Sinaasappelolie wordt via een natuurlijke koude persmethode uit de schil van sinaasappels gehaald. Het is een contact bio-pesticide dat op specifieke ziekten en plagen werkt. Het productieproces garandeert dat het een volledig natuurlijk product is. Sinaasappelolie is een biologisch en duurzaam alternatief omdat het minder actieve ingrediënten bevat dan chemische producten.

 

Manuela van Leeuwen: ‘Het is ook effectief in combinatie met andere duurzame gewasbeschermingspraktijken, zoals Geïntegreerde Gewasbescherming (IPM), waarbij nuttige, biologische  organismen en insecten worden gebruikt om ziekten en plagen te bestrijden. We zien dat de olie minder schadelijk is voor deze nuttige organismen dan sommige chemische producten. Dit maakt het gemakkelijker om verschillende biologische gewasbeschermingsstrategieën te combineren.’

 

De duurzaamheidsaanpak van Dümmen Orange is gericht op het verankeren van duurzame praktijken in elk aspect van haar activiteiten. Het bedrijf heeft drie belangrijke duurzaamheidsgebieden geïdentificeerd: milieu, sociaal en technologische ontwikkeling. Voor elk aandachtsgebied heeft Dümmen Orange doelen gesteld die specifiek worden gemeten, geëvalueerd en verbeterd. Door voortdurend de voortgang te monitoren blijft het bedrijf actiegericht en transparant.

 

Als innovatieve veredelaar geeft Dümmen Orange prioriteit aan de ontwikkeling en commercialisering van ziekteresistente genetica onder het Intrinsa-label, waardoor klanten weerbare bloemen en planten kunnen kweken. Door de behoefte aan chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, stelt Dümmen Orange telers, retail en consumenten in staat duurzame strategieën toe te passen en een gezonder ecosysteem te bevorderen.