november 01, 2021

Dümmen Orange bij meest opvallende bedrijven in tuinbouwtechnologie

Dümmen Orange behaalde een top 5 positie in de categorie Genetics & Biology van de prestigieuze Hillenraad TECH 50. De Hillenraad TECH 50 geeft een overzicht van de 50 meest opvallende en veelbelovende Nederlandse bedrijven in tuinbouwtechnologie. De belangrijkste criteria die de jury daarbij hanteert, zijn: innovatie en disruptie, R&D-capaciteit, groeipotentieel, bijdrage aan autonoom telen en sociale en duurzaamheidsaspecten. De jury prees Dümmen Orange als een wereldspeler die fors investeert in R&D door middel van het nieuwe Breeding Technology Centre, waar 200 mensen werken aan Genetics & Genomics.

 

Hans van den Heuvel, Managing Director R&D, is opgetogen over de erkenning van de ontwikkelingen bij zijn bedrijf: “Razendsnel is wel het kernwoord hier. In de afgelopen vijf jaar hebben we een enorme transitie doorgemaakt in de veredeling van siergewassen. Genomics & Genetics hebben onze veredeling voorspelbaar gemaakt en we kunnen gericht nieuwe eigenschappen inkruisen. Wij lopen daarmee in onze sector voorop. Om nu te zien dat onze omgeving ons plaatst tussen de beste veredelaars van groente- en veldgewassen in de wereld maakt me enorm trots op het geweldige team waarmee we dit hebben gedaan. En, we staan nog maar aan het begin. We are ready!”

 

Volgens Hillenraad TECH 50 heeft de professionele veredeling van allerlei soorten tuinbouwgewassen Nederlandse veredelingsbedrijven een leidende positie in de wereld gegeven. Er gebeurt echter meer op het gebied van biologie dan plantveredeling; aspecten als het verbeteren van gewassen, het inbouwen van resistentie, het ontwikkelen van biologische bestrijding met natuurlijke vijanden en het verbeteren van de plantgezondheid met microbiotica spelen een steeds grotere rol. Dankzij technologie worden op dit gebied grote doorbraken bereikt.

 

Om de razendsnelle ontwikkeling van de tuinbouwtechnologie te duiden, heeft Hillenraad een tiental domeinen benoemd die allen een rol spelen bij autonoom telen. Autonoom telen is het op afstand en met zo min mogelijk handelingen een optimaal teeltresultaat behalen. Efficiënt omgaan met energie, arbeid en grondstoffen is daarbij urgenter dan ooit. Dummen Orange is één van de vijf Nederlandse bedrijven die in het domein Genetics & Biology is opgenomen in de Hillenraad TECH 50. Vijf buitenlandse ondernemingen zijn als benchmark opgenomen.