Als gevolg daarvan spelen we een rol in diverse maatschappelijk relevante discussies. Bij veel van deze onderwerpen werken we nauw samen met onze brancheorganisaties zoals Plantum, Stichting Chryson, de Nederlandse Anthurium Vereniging, Stars For Europe, de Duitse tuinbouwvereniging ZVG en de internationale kwekersvereniging CIOPORA.
Hieronder vindt u de mening van Dümmen Orange over een aantal relevante onderwerpen, samen met informatie over de brancheorganisaties die wij steunen.
Patenten
Op zoek naar oplossing in octrooiendiscussie
Vormen octrooien op natuurlijke eigenschappen een bedreiging voor de sierteelt?
Al jaren woedt er een discussie over octrooien op biologisch materiaal, dit doet nu ook zijn intrede in de sierteelt en spitst zich vooral toe op het patenteren van “natuurlijke eigenschappen”. De Hoge Kamer van Beroep, het hoogste rechtsprekende orgaan van het Europees Octrooi Bureau (EOB), oordeelde eind maart 2015 dat natuurlijke planteneigenschappen die via klassieke veredeling ontwikkeld zijn gepatenteerd mogen worden.
EDV
Uitdagingen rondom het bepalen van EDV’s
In 1991 is via een aanpassing van het UPOV-verdrag (International Union for the Protection of New Varieties of Plants) de bescherming van het kwekersrecht uitgebreid met afgeleide rassen, ook wel aangeduid als EDV’s (Essentially Derived Varieties). Hoewel de gedachte achter de uitbreiding helder is – het kunnen optreden tegen mutanten van beschermde rassen –, blijkt de uitwerking een stuk lastiger.
Implementatie Nagoya Protocol
Als Dümmen Orange erkennen we het Nagoya Protocol en nemen het serieus
Voor het verzamelen, verkrijgen en gebruiken van zaden, planten en andere levende organismen uit andere landen gelden internationale regels. Het Nagoya Protocol heeft als doelstelling de toegang tot genetische bronnen goed te regelen, te vergemakkelijken en een eerlijke verdeling van voordelen die uit het gebruik daarvan voortvloeien te bevorderen. Desondanks blijkt de uitvoering van beleid op dit gebied echter complex. Wat behelst het Nagoya Protocol (en wat niet) en hoe vertaalt dit zich naar de praktijk?